Windows 95 lanserades för 25 år sedan idag … och jag hatade det

0 Shares

Jag började först skriva om datorer för att leva 1993 när jag gick med i en tidning i Storbritannien som heter PC Home. Då använde vi Windows 3.11 och MS-DOS, och mycket av vårt online-liv tillbringades på CompuServe, även om World Wide Web (och “informationsmotorvägen”) långsamt började känna sin närvaro.

Efter att jag varit i jobbet i ett par år meddelade Microsoft en ny version av sitt operativsystem: Windows 95. Lanseringsevenemanget hölls på en 12 hektar stor idrottsplan i Redmond. Över 500 pressrepresentanter deltog tillsammans med 2000 tunga vikter inom datorindustrin. Över 70 000 andra tittade live över hela världen via satellit-tv-flöden. Det nya operativsystemet skilde sig väldigt annorlunda från 3.11 – det var 32-bitars till att börja med, integrerade DOS och Windows och hade ett smart nytt utseende som inkluderade ett skrivbord, aktivitetsfält och Start-knapp. Och jag hatade det absolut.

Jag var inte ensam. Under de första månaderna efter ankomsten använde endast en person på vårt kontor Windows 95 som sitt primära operativsystem och resten av oss använde hans dator när vi ville skriva något om det. Andra tekniska journalister jag pratade med var inte heller så angelägna.

Lyckligtvis för Microsoft var konsumenterna mycket mindre tveksamma till att prova något annorlunda – Windows 95 sålde cirka sju miljoner exemplar under de första fem veckorna, upprörd av den multimillion-dollar hype (Microsoft spenderade uppskattningsvis 300 miljoner dollar för att marknadsföra OS, som inkluderade cirka 12 $ miljoner för rättigheterna att använda de inledande ackorden i Rolling Stones-låten “Start Me Up” som temalåt).

Jag gjorde så småningom bytet till Windows 95, motvilligt, men jag omfamnade det snart, lärde mig att älska det, och jag har gillat alla versioner av Windows sedan, även – om än i mycket mindre grad – den mycket skadade Windows 8.

Ser jag tillbaka till 1995/96 tycker jag att det är fantastiskt, dumt, galet att jag klamrade mig fast på Windows 3.11 så djärvt så länge jag gjorde. Föredrar att skriva kommandon i DOS istället för att använda menyer i ett GUI. Jag kan inte se vilken möjlig anledning jag hade för att motstå förändringar och undvika att göra en så uppenbar uppgradering, även om det måste ha varit mycket tydligt för mitt ungdomliga jag tillbaka på dagen.

Vad är ditt första minne av Windows 95?

0 Shares