Windows as a Service: En metod för livscykelhantering

0 Shares

Ett ögonblick fem år i början är här. Stöd för Windows 7 avslutades officiellt den 14 januari. Även om inte alla företag har slutfört migreringen till Windows 10, är ​​det operativsystemets IT-team måste fokusera på att gå framåt – och det innebär stora förändringar i hur de fungerar. “Ställ in det och glöm det” är klart. Samtidigt ersätts också smärtan av att migrera tusentals slutpunkter till ett helt annat operativsystem istället för en ny metod för pågående livscykelhantering.

Vi har gått in i Windows som en tjänst. Detta är inte bara smart marknadsföring utan snarare en verklig förändring i hur nya Windows-funktioner introduceras och uppdateringar genomförs. I grund och botten kräver den här modellen leverans av nya funktioner två gånger om året och säkerhetsuppdateringar varje månad. Funktionsuppdateringar får också löpande kvalitetsuppdateringar under antingen 18 eller 30 månader och ersätter det som tidigare inträffade under flera år. Den nya modellen översätts till en kontinuerlig lansering av Windows genom intern testning. Som med alla större förändringar har Windows as a Service sina fördelar och nackdelar. Låt oss dyka in.

Fördelar

Windows as a Service gör Windows 10 officiellt till det sista operativsystemet som företag någonsin behöver installera. Jag känner till mer än ett fåtal företag som kämpar genom migrationsvärk som kommer att vara tacksamma för detta faktum.

Dessutom hjälper ett sådant aggressivt schema för nya utgåvor till att företagen kör en relativt aktuell version av operativsystemet utan att någonsin hamna för långt efter på systemuppdateringar. Med de månatliga kvalitetsuppdateringarna implementeras Windows 10-korrigeringar och förbättringar av funktioner konsekvent. Detta kan vara ett stort lyft för systemhygien och gå långt mot att sluta slutpunkter. Även om det inte är en ersättning för en organisations egen övervakning och sårbarhetshantering, kommer det att diktera att systemen kör något rimligt nära vad de borde vara och att det stöds.

Microsoft har också lärt sig från SaaS-modeller att leverans av tjänster kan vara väldigt dynamiska, så att de kan svara på förändringar i landskapet, nya affärsbehov och säkerhetshot mycket snabbare och mer flexibelt än någonsin tidigare. Dessutom har företaget skördat fördelarna med modellen med andra produkter, så det var bara en tidsfråga innan operativsystemet – den produkt som företaget grundades på – fick liknande behandling. Som sådant kommer Microsoft att drivas att förnya sig i snabbare takt och därmed hålla behemoten relevant över alla sina branscher.

Nackdelar

På nackdelen har ett antal bekymmer dykt upp, bland annat en förlust av kontroll. Företagen kunde tidigare välja sin OS-version och bestämma när, vad och hur de ska uppdateras. Även om Microsofts avsikt är att hålla organisationer på rätt spår kan denna aspekt vara enormt störande för team.

Idag har hela livscykeln förkortats till 18 månader för företag som försöker vara i utkanten eller 30 månader för de som helt enkelt inte har resurser att hålla jämna steg. Detta är betydligt kortare än någon tidigare version av Windows. Implementeringar kan försenas något men inte vägras helt, vilket betyder att du på ett eller annat sätt måste hantera funktionsreleaser och uppgraderingar enligt ett vanligt schema som ditt lag inte ställer in.

Dessutom är resurskraven för Windows as a Service betydande. Detta är ett stort bekymmer för IT-team som redan är underbemannade. Enligt en nyligen genomförd undersökning anser nästan två tredjedelar (73 procent) av IT-personalen att de är sträckta för tunna. Att tvinga dem till ett kontinuerligt lanseringsschema för Windows kan vara försvagande.

Windows as a Service orsakar också en djupgående rädsla för det okända. IT-teammedlemmar undrar ständigt hur nästa version kommer att fungera – eller om det kommer att fungera. Vilka saker kommer att gå sönder och vad krävs av dem för att ta itu med problemet? Dessa farhågor växer, särskilt eftersom de första byggnaderna inte har varit utan deras buggar. Ta reda på att det finns många funktioner som släpps som inte går att dela upp, även om de orsakar problem med andra viktiga applikationer. Som ett resultat saknas entusiasm från IT.

Överväganden

Det finns egentligen ingen väg runt Windows som en tjänst i dagens företagsmiljö, och i slutändan kommer det att visa sig fungera till företagens fördel. Om du inte får dig med lägre totala ägandekostnader eller om du inte åtminstone känner en suck av lättnad från att aldrig behöva byta över tusentals maskiner och slutpunkter till ett helt nytt operativsystem medan du bedriver verksamhet som vanligt, lovar du om förbättrad säkerhet och högre driftseffektivitet bör få dig att känna dig åtminstone lite bättre.

För att Windows som en tjänst ska fungera, eller åtminstone något du kan leva med, kan det kräva att du tänker. Låt “ställa in det och glömma det” gå en gång för alla och inse vilka möjligheter Windows som en tjänst kan skapa. Microsoft ställer in bordet så att du kan hålla och hålla dina slutpunkter i linje. Genom att hålla dem uppdaterade kommer du att ta bort en massa framtida problem och kan fokusera energier på nya sätt.

Dessutom, när verktygen avancerar, kan distribution av funktionsförbättringar och uppdateringar automatiseras på ett tillförlitligt sätt, vilket lindrar denna belastning från team. Med förbättrade, mycket säkra innehållsdistributionsmotorer, som de som använder den senaste peer-to-peer-tekniken, kan företag också minska påverkan på nätverksprestanda när uppgraderingar och uppdateringar distribueras. Genom att ta bort tiden och frustrationerna i samband med konfiguration, testning och distribution av Windows-uppdateringar och förbättringar genom automatisering kommer IT-team att ha mer tid än någonsin att ägna sig åt andra IT-krav.

Ja, det kommer att bli växande smärtor med Windows som en tjänst – förmodligen ännu värre än förväntat när du fick veta om den första migreringen till Windows 10. Det tar några cykler att sortera igenom och avgöra vad som behövs för att göra Windows så en effektiv tjänst för ditt företag. Ändå, genom att veta vad som kommer och när, kan företag byta osäkerhet med en ny typ av disciplin. De kan också integrera nya verktyg och applikationer som underlättar säker och effektiv leverans samtidigt som konfigurationerna är korrekta. Mot denna bakgrund finns det hopp om att Microsofts nya modell kommer att gynna organisationer och team.

Jeff Harrell, vice vd för marknadsföring på Adaptiva, hanterar företagets marknadsföringsstrategier och initiativ inom ett växande utbud av produkter som är utformade för att hjälpa globala företag med pressande slutpunktshantering och säkerhetsbehov. Med mer än 20 års erfarenhet är Jeff känd för sin domenkunskap, kreativitet och vision samt förmågan att utföra. På sin fritid kan Jeff vanligtvis hittas som letar efter fåglar genom en kikare. För mer information, besök https://adaptiva.com/ och följ företaget på LinkedIn, Facebook och Twitter.

0 Shares