Windows Lite, någon? Microsoft sa att de arbetar med ännu en nedskuren version av Windows

0 Shares

Microsoft-uppdrag

Microsoft har redan haft en hugg på en nedskuren version av sitt berömda operativsystem i form av Windows RT och Windows 10 S … och det verkar som om företaget vill ha ett tredje försök. Hänvisningar har upptäckts i koden i Windows 10 till “PRODUCT_LITE” – tydligen en hänvisning till en ny version av dess operativsystem, antingen Windows Lite eller bara Lite.

Medan Microsoft inte har bekräftat någonting eller gjort några officiella tillkännagivanden, finns det många referenser till Lite i de senaste Insider-versionerna av Windows, liksom i SDK för OS. Med hjälp av välplacerade insiders har det varit möjligt att sammanställa lite information om Windows Lite.

Se även:

Den berömda Microsoft-specialisten Brad Sams skriver på Petri och beskriver Windows Lite som företagets “Chrome OS Killer”. Han bekräftar med hjälp av sina källor att operativsystemet verkligen heter Lite (även om det finns referenser till Lite, Windows Lite och Windows 10 Lite), och är Microsofts försök att ta på sig Googles Chrome OS.

Det är en “lätt” version av Windows som är utformad för att köra PWA och UWP-appar, och man tror att den bara kommer att finnas tillgänglig via OEMS snarare än att vara tillgänglig att köpa. Det sägs att anledningen till att Microsoft beslutade att döda Windows 10 S var för att lämna ett gap på marknaden för Windows Lite.

Sams ställer en viktig fråga om det kommande operativsystemet:

Frågan är hur kommer Microsoft att göra Windows Lite till en framgång där Windows RT och Windows 10 S har misslyckats? Precis som Surface kan framgång komma efter tre iterationer.

Med tidigare versioner såg detta “moderna OS” -försök ut som Windows, fungerade som Windows, men var inte Windows. Genom att markant ändra gränssnittet, namnet och allt annat bör det förhoppningsvis “kännas” som en nystart och inte ett hackat försök att modernisera Windows. Microsoft tar bort bagaget från operativsystemet genom att inte namnge det Windows, medan det är ett riskabelt drag, det visar att företaget förstår att Windows inte är dess framtid.

Han fortsätter med att säga:

Detta hjälper också till att förklara varför Microsoft strävar aggressivt efter PWA-plattformen med Edge, det kommer att vara en central del av Windows Lite-upplevelsen. Tänk på det här, om ChromeOS kan göra det, så kan Windows Lite också; Microsoft kommer äntligen att anta ChromeOS vid varje värdeproposition, inte bara en eller två.

Och som tidigare versioner av Windows behöver Microsoft ny hårdvara för att visa OS.

Behöver vi en annan version av Windows? Specifikt, behöver vi verkligen en ny nedskärd (det vill säga begränsad) version av Windows? Och behöver vi ny Windows-maskinvara? Skulle detta innebära en ny surfplatta eller en ny bärbar dator från Microsoft?

Vad tror du?

Bildkredit: Somphop Krittayaworagul / Shutterstock

0 Shares