Woz: Apple ska betala hälften av sin inkomst i skatt

0 Shares

steve_wozniak_apple

Skattearrangemangen för internationella teknikföretag har varit i rampljuset en liten stund nu. Få människor håller inte med tanken att de ska betala sitt sätt när det gäller skatt, och en av dessa människor är Steve Wozniak. Han tycker att Apple borde betala skatt till 50 procent – precis som han.

Precis som Amazon, Facebook och Google lyckas Apple undvika en hel del skatt genom att kanalisera pengar genom ett dotterbolag i Irland. Detta minskar skatteräkningen dramatiskt genom att undvika den brittiska bolagsskatten på 20 procent och istället betala den irländska skattesatsen på 12,5 procent. Apples grundare Woz anser att företaget borde betala samma ränta som han måste.

På BBC Radio 5 Live sa Wozniak: “Jag gillar inte tanken att Apple kan vara orättvist – att inte betala skatt som jag gör som person. Jag gör mycket arbete, jag gör mycket resor och Jag betalar över 50 procent av allt jag gör i skatt och jag tror att det är en del av livet och du borde göra det “. Han säger att när han startade Apple med Steve Jobs var det Jobs som var intresserad av att tjäna pengar.

Vi trodde inte att vi skulle räkna ut hur vi skulle åka till Bahamas och ha speciella konton som folk gör för att försöka dölja sina pengar. Men du vet, å andra sidan ser jag tillbaka alla företag som är ett offentligt företag, dess aktieägare kommer att tvinga det att vara så lönsamt som möjligt och det betyder att finansiella människor studerar alla världens lagar och räknar ut alla system det arbete som är tekniskt lagligt. De är tekniskt lagliga och det stör mig och jag skulle inte leva mitt liv på det sättet.

Efter att Google kritiserats för att ha ingått en ‘älskling’ skatteavtal med den brittiska regeringen, befinner sig Apple nu i centrum för en europeisk skatteutredning. Det har inte varit någon fråga om huruvida Apple och Google har agerat lagligt eller inte, men det finns en markant skillnad mellan vad som är lagligt och vad som är moraliskt – och, viktigare, hur skatteregler ses av allmänheten.

Eftersom Apple för närvarande använder skatteskydd i inte bara Irland utan också i Luxemburg, skulle Europeiska kommissionen snart kunna försöka få tillbaka så mycket som 8 miljarder dollar i obetalda skatter. Wozniak vill, som många människor, att företag som Apple ska betala sin rättvisa andel. Eftersom Apple har byggt upp offshore-reserver på miljarder dollar som är oberörbara av det amerikanska skattekontoret, finns det också potential för mycket mer pengar att få tillbaka.

Det är en debatt som kommer att fortsätta under en längre tid. Även om Apples skattearrangemang kan vara helt lagligt, är det två väldigt olika djur att följa lagens bokstav och omfamna andan. Google, Amazon och Facebook har redan skapat något prejudikat genom att erkänna ansvar för tidigare obetalda skatter och gå med på att antingen göra tillbakabetalningar eller framtida betalningar. Apple kommer nästan säkert att vänta på resultatet av Europeiska kommissionens undersökning, men det är svårt att föreställa sig att företaget inte kommer att vara tvungna att doppa sin hand i sin kassa.

Förvänta dig bara att skatteräkningen ännu inte når 50 procent, Woz.

Fotokredit: Viappy / Shutterstock

0 Shares