Vi rapporterade nyligen att Google arbetade med sitt eget smartphone-chip, men det ser ut som att företaget inte är det enda i Android-världen som vill bli oberoende. En ny rapport från DigiTimes (via Android Authority) hävdar att Xiaomi och Oppo arbetar med sina egna 5G-kompatibla marker.

Publikationen skriver att de två tillverkarna vill lansera sina processorer mellan slutet av 2021 och början av 2022, med hänvisning till branschkällor i Taiwan. Chipsen är förmodligen kompatibla med sub-6Ghz 5G-nätverk, men inte mycket annat har avslöjats om de potentiellt kommande produkterna. Det ser ut som att det oberoende halvledarföretaget Unisoc också vill lansera en egen SoC runt den tiden, så vi kan ha mycket rörelse på marknaden.

Xiaomi retade ett nytt chip före sin avslöjande av Mi 11 Ultra, men det visade sig vara inget annat än en bildprocessor, den första den skapade sedan 2017 – vilket fortfarande är en imponerande teknisk prestation i sig själv. Sammantaget är interna chips en framväxande trend som först startades av Apple och Samsung med A-chipsen och Exynos-uppsättningarna, och det ser ut som fler och fler tillverkare följer efter.

Xiaomi, Oppo och andra kinesiska företag är sannolikt särskilt intresserade av oberoende tillgång till marker, eftersom Huaweis allvarliga situation antagligen fick dem att ifrågasätta deras leveranskedjor.