Yahoo skannade hemligt e-postmeddelanden för NSA och FBI – Apple, Google och Microsoft gjorde det inte

0 Shares

Yahoo tecken logotyp byggnad

Yahoo har haft något av en tuff tid för sent, och saker och ting blir inte enklare. Det har visat sig att företaget skapade ett anpassat verktyg för att söka kundens e-postmeddelanden efter specifika termer enligt NSA och FBI.

Reuters delar historien om två tidigare Yahoo-anställda som säger att företaget följde ett regeringsdirektiv att söka igenom alla inkommande e-postmeddelanden. Som svar på avslöjandena har Apple, Google och Microsoft alla förnekat att delta i liknande aktivitet.

De explosiva nyheterna beskrivs som den första instansen av ett amerikanskt företag som går med på att skanna och söka igenom all inkommande kommunikation i realtid, snarare än att hantera lagrade meddelanden. Detaljer om exakt vad Yahoo ombads att se upp för har inte delats ut, och företaget säger inget mer än “Yahoo är ett laglydigt företag och följer lagarna i USA”.

Att teknikföretag har följt regeringens begäran om data är ingen nyhet – NSA-skandalen förde detta faktum in i det kalla ljuset. Men hittills har vi fått tro att masstrålning av data resulterade i att endast ett litet avsnitt av korrespondens berördes.

Edward Snowden var, inte förvånande, snabb att hoppa på historien:

I uttalanden till Ars Technica förnekade alla, Microsoft, Google och Apple att de hade gjort något liknande med kundernas e-post. Microsoft sa:

Vi har aldrig bedrivit hemlig genomsökning av e-posttrafik som det som har rapporterats idag om Yahoo.

När Apple frågades hänvisade det helt enkelt till ett tidigare uttalande av Tim Cook snarare än att svara direkt på denna fråga:

Jag vill vara helt tydlig att vi aldrig har arbetat med någon myndighet från något land för att skapa en bakdörr i någon av våra produkter eller tjänster. Vi har inte heller tillåtit åtkomst till våra servrar. Och det kommer vi aldrig att göra.

Google var på samma sätt bestämt:

Vi har aldrig fått en sådan begäran, men om vi gjorde det skulle vårt svar vara enkelt: “inget sätt”.

Facebook antog en liknande ton i ett uttalande till vocative:

Facebook har aldrig fått en begäran som den som beskrivs i dessa nyhetsrapporter från någon regering, och om vi gjorde skulle vi bekämpa den.

Twitter gick lite mer i detalj, men använde sitt uttalande för att lyfta fram en annan fråga med regeringens övervakningsorder:

Vi har aldrig fått en sådan begäran och skulle vi ta emot den skulle vi utmana den i en domstol. Separat, även om federal lag förbjuder företag att kunna dela information om vissa typer av nationella säkerhetsrelaterade förfrågningar, stämmer vi just nu justitieministeriet för förmågan att avslöja mer information om regeringsförfrågningar.

Uppenbarelsen kommer vid en särskilt dålig tid för Yahoo. Företaget medgav nyligen att hundratals miljoner kontouppgifter hade stulits i ett stort säkerhetsöverträdelse redan 2014. Med förtroende för Yahoo redan gungat kan de senaste nyheterna stava katastrof.

Fotokredit: jejim / Shutterstock.com

0 Shares